Voltak már a D-A-n is ilyen jellegű viták, akkor is, és most is az volt a véleményem, amit az
Ázsia ékköveire írtam az előbb, de most ide is bemásolom:
"Én egyáltalán nem tartom jó ötletnek a fordítókra való szavazást. Ez megint csak arra lenne jó, hogy éket verjen
a fordítók közé, és többeket eltántorítson ettől az egyébként nagyon szép hobbitól.
Ha fizetést kapnánk érte, azt mondanám, hogy jogos a néző kívánalma, hogy a pénzéért a lehető legjobb minőséget
kapja. Nem is lehetne bárki fizetett fordító, és ez így is van rendjén. De rajongó fordító bárki lehet, aki kedvet kap
a feliratokkal való bütyköléshez, és nem látom okát, hogy miért is ne lehetne. Azt gondolom, hogy minden önjelölt
fordító a maximumra törekszik, azt adja, ami tőle telik, csak van, akinél a bányászbéka fenekénél van a minőségi léc,
van, akinél a fellegekkel egy szinten. Amelyik nézőnek jó a bányászbéka szint, azt nem kell megfosztani tőle, akinek
nem jó, az meg úgyis csak a neki megfelelő színvonalú fordításokból fog válogatni. Én ezt tartom az egyetlen elfogadható
kritikának egy rajongó fordítóval szemben. Felesleges azt mondani valakinek, hogy adj ki jobb minőséget a kezeid közül,
ha ő már így is a maximumot adta. Nem fogja megérteni, hogy mi a baj vele, mit kívánnak tőle, hiszen ő meg van elégedve
a munkájával, és a nézők is viszik a feliratait. A szavazással a fordító mellett, a nézőit is megsértenénk, akik minden egyes
alkalommal örömmel töltik le a feliratait. Számukra az a fordító minőségi munkát végez.
Nekem az is gondot okoz, hogy kinek van joga kimondani rólunk, hogy minőségi fordítók vagyunk-e vagy sem.
Szerintem az a legjobb, ha egy rajongó azzal szavaz, hogy melyik rajongó fordítótól tölti le a feliratokat. Ez az egyetlen
elfogadható minősítés számomra."
Én a magam részéről nem kérek az "építő jellegű kritikákból" sem. Úgysem okulok belőle, mert tőlem is ez a maximum,
ami elvárható. Ettől jobban nem tudok fogalmazni, nem tudok más stílusban fordítani, mert ez vagyok én, ez jön belőlem.
Szaladok, mert lekésem a buszt! Szép napot Mindannyiunknak!