Gabi! Hát ez nagyon tetszett! Szeretem, amikor lehetetlen, oda nem illő helyen történik valami,
az mindig annyira érdekes. Mikor kicsik voltak a gyerekek, sok üveg lekvárt főztem be. De eperből
csak pár üveggel tudtam eltenni, mert mindig "eltűntek" az eprek a kertből. Azt a néhány üveget
hűtőtáskában tettem száraz dunsztba. A jégakkukat forró vízben hagytam állni, majd betettem őket
a táskába az üvegekkel együtt. Jól bebugyoláltam őket, majd rátettem a tetejét. Szuper volt!
Sajnos nem az én ötletem, egy szakácskönyvben olvastam.
Nálunk a répa is jöhet, de a zöldbabot egyik gyerekem sem eszi, pedig én imádom. A sógornőm
mesélte, hogy Amerikában a piacon csak a zöld színű zöldbabot lehet kapni. Az egyik termelő ismeri
őket, ezért sárga hüvelyű babot is ültetett pár bokorral a kedvükért. És ami az érdekes, a sárga színű
zöldbabot "magyar babnak" hívják.
Keresni akartam valami ideillő képet, erre egy cikket találtam a mosogatógépben való dunsztolásról:
"Dunsztolás a mosogatógépben
A mosogatógép titkos tudásáról most felrebbentjük a fátylat ...
Nagyanyáink a dunyhák között, míg manapság hűtőtáskában is dunsztoljuk a befőtteket, lekvárokat.
Ha van mosogatógépünk, még egyszerűbb ez a művelet. Az üres mosogatógépbe - ha sikerült alaposan
lezárnunk egy fóliával és rajta kupakkal az eltenni valót - fejjel lefelé szorosan egymás mellé állítsuk be
az üvegeket, hogy amíg a gép jár, el ne dőljenek. Magasabb hőfokon (70-80 fokon), tisztító kocka nélkül
indítsuk be a gépet. Lehetőleg estefelé, és miután lejárt a program, hagyjuk zárva a gép ajtaját egy
egész éjszakán át. Reggelre kelve kivehetjük őket. Így még az üvegek lemosásának "nemszeretem" részét
is megspórolhatjuk. Csak annyi a dolgunk, hogy fölcímkézzük, és a helyére rakjuk.
Vigyázat! Csak tökéletesen lezárt üvegekkel tehetjük meg. Amennyiben nem tölti meg a gépet a befőtt,
úgy támasszuk ki tiszta edényekkel."
Forrás:
http://izeselet.hu/praktikak/dunsztolas ... atogepben/