Oldal: 1 / 1

6. Joghurtos sült padlizsán (gluténmentes)

Elküldve: 2018. június 24. 16:31
Szerző: Rita
Kép

Ez egy kifinomult, de egyszerűen elkészíthető padlizsán étel. Rizzsel vagy "roti"-val (indiai kenyér) fogyasztják.

Spoiler: mutasd
Hozzávalók 4 főre:
• 1 db nagyobb kockákra vágott padlizsán – kb. 4 csészényi mennyiség
• 3 evőkanál olaj
• 1/2 teáskanál római kömény (jeera)
• 1/8 teáskanál ördöggyökér (hing)
• 1 teáskanál szeletelt gyömbér
• 1 teáskanál só – ízlés szerint
• 1 csésze joghurt
• 2 teáskanál gram liszt – csicseriborsó liszt (besan)
• 2 teáskanál őrölt koriander (dhania)
• 1 teáskanál tört édesköménymag (saunf)
• 1 teáskanál őrölt piros csilipaprika – ízlés szerint
• 1/4 teáskanál kurkuma (haldi)
• Kb. 1/4 csésze apróra vágott koriander zöld

Elkészítés módja a videóban.

A videóról:
A dél-indiai születésű Manjula Jain, akit „India Nagyija”-ként is emlegetnek, vegetáriánus családban nőtt fel. Édesanyjától sajátította el a hagyományos indiai vegetáriánus ételek elkészítését. Alapelve, kevés fűszer alkalmazása, hogy a hozzávalók eredeti íze megmaradjon. Az ételek nagy többsége egyszerűen, gyorsan elkészíthető. A hozzávalók itthon is hozzáférhetők, üzletekben vagy akár online is beszerezhetők.

Az adagok „csészében" és „kanálban" vannak megadva. Egy nyolc (vagy több) részes mérőkanál készlet beszerzésével indulhat is a főzés. Egy ilyen szettel a következő mennyiségek mérhetők (mindre szükség lesz):

Spoiler: mutasd
• 1/4 teáskanál
• 1/8 teáskanál
• 1/2 teáskanál
• 1 teáskanál
• 1 evőkanál
• 1/2 evőkanál
• 1/4 csésze
• 1/8 csésze
• 1/2 csésze
• 1/3 csésze
• 2/3 csésze
• 1 csésze

Kép

A recepteket folyamatosan fordítom, mindig jelzem majd az újabbak érkezését!

Kellemes főzőcskézést, az elkészült ételekhez pedig jó étvágyat kívánok!

Fordította: ezoritu
Online feltöltés: bearbear

Online nézhetőség:
Spoiler: mutasd

Videó letöltése:
Spoiler: mutasd

Re: 6. Joghurtos sült padlizsán (gluténmentes)

Elküldve: 2018. július 2. 17:03
Szerző: f.ági
Rita!
Ezt is kiválasztottam, nagyon guszta.
Ördöggyökér beszerzés indul majd a gyógynövényes mindenes boltban, mert még nem találkoztam vele. Egy kis basmati rizs és kész a finomság.
Padlizsánból eddig csak padlizsánkrémet csináltam.

Re: 6. Joghurtos sült padlizsán (gluténmentes)

Elküldve: 2018. július 2. 19:55
Szerző: Rita
Szia Ági!
Nagyon guszta, és nagyon gyorsan elkészíthető. Minden új nekem is, mert még
soha nem ettem indiai ételt, de mindennek utánanéztem, és itthon is beszerezhető.

Lehet, hogy az ördöggyökért "hing"-ként fogod jobban megtalálni, a lányom is így
ismeri. Ezt a hagyma helyett szokták használni.

Angliában teszek egy próbát az indiai ételekkel, ha ízlett, én is beszerzek mindent
a főzőcskézéshez.

Kép

Re: 6. Joghurtos sült padlizsán (gluténmentes)

Elküldve: 2018. július 13. 15:09
Szerző: virag1
Ezt is megfőztem ma és nagyon fincsi volt.
A variációim a csicseriborsóliszt helyett( mivel nem futok venni mert nem igazán használom ) teljes kiőrlésű tönköny búza lisztet használtam. Apróra vágott koriander zöld helyett bazsalikomot mert az terem a cserépbe nálam. Joghurtot a görögöt használom mivel az jóval krémesebb( majdnem tejföl állaga van) mint a magyar. Amire még figyelni kell az olajra mert amit ir az lehet hogy kevés mert a padlizsán jobban felszivja az olajat.
Olaj: elsősorban oliva olajjal érdemes főzni zöldséget vagy hidegen sajtolt naprafordó olajjal igy teljesen más lesz az ize az ételnek.
Hinget indiai boltban érdemes venni ott biztos van és aránylag nagyobb kiszerelésben és sokáig eláll mint a többi fűszerek is.Ha rászokik az ember az indiai izvilágra akkor sok fűszer fogy.
Spoiler: mutasd
pl. tegnap vetem indiai boltban öt fűszer keveréket 10 dkg 400 Ft volt mig másutt sokkal kisebb kiszerelésbe 290.

Köritésnek kölest főztem amit nagyon szeretek, sokan nem szeretik. Mikor főzöm én egy kis natur vegetát szoktam bele tenni és igy sokkal jobb izű.
Köszi mégegyszer a forditást.
:flower1: :flower1:

Kép

Re: 6. Joghurtos sült padlizsán (gluténmentes)

Elküldve: 2018. július 13. 20:01
Szerző: RiziBizi
Kedves Rita!
Nagyon köszönöm a receptet. Én az eredeti összetevőket és "Cserpes" joghurtot (mert sűrű, krémszerű állaga van) használtam a készítésnél. Formára, színre majdnem ugyanolyan lett, mint amit filmben láthatunk, csak egy picivel halványabb, mert kevesebb csípős paprikát tettem bele.
Mivel csak magam fogyasztottam lehet, hogy elfogult vagyok, de igazán nagyon finom volt. Bekerült a kedvencek közé.

Kép

Re: 6. Joghurtos sült padlizsán (gluténmentes)

Elküldve: 2018. július 18. 14:03
Szerző: Rita
Kedves Virág és RiziBizi! Elolvastam ugyan, amit írtatok, de amiatt, hogy a családommal vagyok,
és közben a lányom is férjhez ment (14.-én), fórumozni egyáltalán nem volt időm, de most bepótolom.

Nagyon nagy örömmel olvastam mindkettőtök hozzászólását! Annyira jó, hogy kiegészítitek a videón
látottakat, mert így még nagyobb kedvünk és bátorságunk lesz belekezdeni.

Nagyon hasznos volt, amit írtatok. Amit leszűrtem belőle az az, hogy az eredeti recept is használható,
jól működik, és az is járható út, ha változtatunk egyes összetevőkön.

Köszönöm szépen az ötleteket!

Virág! Köszönöm az ételfotódat! Folyik a nyálam, annyira gusztusos!

RiziBizi, már nem találtam meg a fotót, lehet, hogy nagyon gyorsan meglehet, de annyira még nem
ismerem a fb-ot. Megtennéd, hogy elküldöd nekem emailben az [email protected] címre, és akkor
beteszem a hozzászólásodhoz! Köszi!

Megkaptam a fotót, és ki is tettem. Köszönöm szépen! A tiéd is nagyon fincsinek néz ki!

Hétvégén újabb 8 recept jön majd!

Már a joghurt előtt is annyira guszta volt a padlizsán

Kép

Re: 6. Joghurtos sült padlizsán (gluténmentes)

Elküldve: 2018. július 18. 16:03
Szerző: virag1
Kedves Rita !
Én se tudtam feltölteni a képeket de majd a Facén átküldöm.
Mivel fontos elfoglaltságod volt Angliában igy természetes hogy arra kellett koncentrálnod.
Előre is köszi az újabb recepteket.
Már ajánlottam barátaimnak is akik tudom hogy imádják az indiai ételeket.
:flower1: :littlehearth:

Re: 6. Joghurtos sült padlizsán (gluténmentes)

Elküldve: 2018. július 18. 16:52
Szerző: Kata58
ez a recept máris a kedvencem...egyébként gyógynövényboltban vagy vegás boltban is lehet kapni nagyon jó fűszereket, és ha mondod a főnöknek, hogy mi kellene még bármit beszerez! :-bd :x :movingflower: :flower1: :littlehearth:

csak zárójelben megjegyezném, hogy a padlizsánt nem szabad fémkéssel vágni...fakéssel vagy kanállal ...

Re: 6. Joghurtos sült padlizsán (gluténmentes)

Elküldve: 2018. július 18. 18:02
Szerző: Rita
virag1 írta:Kedves Rita !
Én se tudtam feltölteni a képeket de majd a Facén átküldöm.
Mivel fontos elfoglaltságod volt Angliában igy természetes hogy arra kellett koncentrálnod.
Előre is köszi az újabb recepteket.
Már ajánlottam barátaimnak is akik tudom hogy imádják az indiai ételeket.
:flower1: :littlehearth:

Kedves Virág! Ide is kitettem az fotódat az elkészült "műről", és a cukkini masalához is.
Én meg a gyerekeimnek meséltem nagy boldogan, hogy érkeznek a saját fotók. Nagy
öröm ez nekem, legalább akkora, mint amikor egy jó sorit nézünk közösen, és látom,
hogy tetszik a többségnek.

Az ajánlást is köszönöm! Ha már itt vannak ezek a finomságok, élvezzük őket. Annyira
egyszerű, és gyors receptek. Tényleg nem nagy munka elkészíteni őket.

Még egyszer a te joghurtos padlizsánod:

Kép

És a RiziBizi joghurtos padlizsánja:

Kép

Re: 6. Joghurtos sült padlizsán (gluténmentes)

Elküldve: 2018. július 18. 18:09
Szerző: Rita
Kata58 írta:ez a recept máris a kedvencem...egyébként gyógynövényboltban vagy vegás boltban is lehet kapni nagyon jó fűszereket, és ha mondod a főnöknek, hogy mi kellene még bármit beszerez! :-bd :x :movingflower: :flower1: :littlehearth:

csak zárójelben megjegyezném, hogy a padlizsánt nem szabad fémkéssel vágni...fakéssel vagy kanállal ...

Köszi az ötletet, Kata! maradok a rendelésnél. Nincs autóm, még ha be is bumlizok Miskolcra,
lejárhatom a lábam, vagy egy halom pénzt otthagyok a helyi buszokon, hogy összeszedjem a
fűszereket. Nem éri meg.

Még soha nem használtam koriandert:

Kép

Re: 6. Joghurtos sült padlizsán (gluténmentes)

Elküldve: 2018. július 20. 18:30
Szerző: Kata58
sziasztok! most csak betoppantam egy pillanatra...Rita írod, hogy még nem nem használtál koriandert. Azt még így frissen én sem csak szárítottat.
Viszont az jutott eszembe, hogy James Oliver is mennyire szereti ezt a főszert, hatalmas mennyiségeket aprít az ételekbe...ott Angliában is nagyon szeretik. ;) :-h :movingflower: :flower1:

virág, és RiziBizi, rendesen le vagyok maradva, de olyan guszták amiket ti is csináltatok, hogy fantasztikus. :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Tegnap edzés miatt lesérült a kezem annyira, hogy még a szemüveget is fáj megigazítani az orromon! Amilyen khm voltam...ráerősítettem a kondira, az ezüst szalaggal, és teljesen defektes lett a jobb kezem. Ekkora hülyeséget is csak én tudok csinálni, mikor jövő héten meg festés....azt már látom hogy tényleg nem fogok semmit csinálni...aish de dühös vagyok magamra.... x_x :-q :-w ..