Na, jöjjön a takarítás, mosás, tisztálkodás természetes, környezetbarát anyagokkal.Takarítás: ecet, víz, szódabikarbóna, citromsav (bármilyen furcsa, csak ezeket az olcsó anyagokat
használom már, semmi mást)
A szódabikarbóna pezseg az ecettel, a citromsav nem.
Két szórófejes flakonom van, az egyik a takarítós, a másik az ablakpucolós.
Ablakpucolós flakon: ecet és víz 1:1 arányú keveréke
Takarítós flakon: kb. 1:1:2 arányban 10%-os ecet, citromsav és víz. (Az én kis flakonomba nagyjából 1/3 csészényi citromsavat, 1/3 csészényi ecetet, és 3/4 csészényi
vizet teszek. Mielőtt rátenném a tetejét jól összerázom, hogy feloldódjanak a citromsav nagyobb
szemcséi, mert ezek el tudják tömíteni a szórófejet.)
Konyha: Mosogató: ráfújom a
keveréket (a csaptelepre is), hagyom állni vagy 20 percet, majd egy szivaccsal
és folyó vízzel leöblítem. Minden vízkőcseppet eltávolít.
Tűzhely: szintén ráfújom a
keveréket, majd egy kis idő múlva szivaccsal eltávolítom. Mivel csak nagyon ritkán
használok olajat, nálam ennyi elég a tűzhelynek.
Sütő: nagyon ritkán használom, nem takarítottam még.
Csempe: itt egy szivacsra szoktam fújni a
keveréket, áttörlöm vele a csempét, utána egy nedves kendővel
újra végigmegyek rajta
Mikró: ugyanaz, mint a csempe
Vízforraló: 1 evőkanál citromsav+annyi víz, hogy színültig legyen a forraló. Természetesen el kell keverni a
vízben a citromsavat. 10-15 perc állás után egy fakanállal szoktam ellenőrizni, hogy leoldódott-e a vízkő.
Ennyi idő még mindig elég volt neki. Háromszor kiöblítem a vízforralót, de előtte egy szivaccsal kitörlöm
az alját, hogy biztos legyek benne, hogy teljesen vízkőmentes lett és kész.
Konyhapult: ugyanaz, mint a mikró vagy a csempe
Burkoló: a felmosóvízbe is szoktam löttyinteni a flakon tartalmából+egy-két csepp mosogatószer
Lefolyó: ha csak egyszerű tisztításról van szó, akkor
egy evőkanál szódabikarbónát beleszórunk a lefolyóba,
majd utána öntünk egy
fél bögrényi ecetet. Így hagyjuk addig, amíg pezsgést hallunk, utána leöblítjük
vízzel.
Ha lassan folyik le a víz, vagyis kisebb dugulás van, több szódabikarbóna kell és több ecet is. Lehet, hogy
meg is kell ismételni.
Fürdőszoba:Kád, mosdó: a
keverékkel alaposan bespriccelem, állni hagyom, egy szivacs dörzsis felével átsúrolom, majd
vízzel leöblítem.
WC kagyló: belül a
keverékkel alaposan bespriccelem a perem alatt is, majd a lefolyóba teszek
egy evőkanál
szódabikarbónát+egy evőkanál citromsavat+egy fél bögre ecetet. Lehajtom az ülőke fedelét, és addig nem
nyúlok hozzá, amíg a szódabikarbóna abba nem hagyta a pezsgést. Több, mint fél óráig is eltarthat. Amikor
már nem pezseg nagyon, bele szoktam állítani a WC kefét is a lefolyóba, hogy az is tisztuljon. Utána lehúzom a
vécét, és közben a kefével végigsikálom.
WC kagyló kívülről: ugyanaz, mint fentebb a csempe vagy a mikró.
A mosógépet még nem tisztítottam ki. Nem is régi, és használtam is vízlágyítót. Egy ideje meg mosódarát
használok, az meg lúgos, lágyítja a vizet. De ha valamikor szükségét látom az átmosásnak, akkor a dobba
fogok önteni két evőkanálnyi citromsavat, meg egy liter vízzel felhígított ecetet, és lefuttatok egy 90 fokos
programot.
Ablakok: először vizes ronggyal lemosom a szennyeződést, majd
ecet és víz 1:1 arányú keverékével befújom
az ablakot és szárazra törlöm. Nem lett rosszabb az eredmény, mint az ablaktisztítónál. Nekem régen is
maradtak foltok itt-ott, és most is, de nem igazán szokott érdekelni.
Mosás: forró vízben feloldott mosódara. Kezdetben főztem, most már csak kimérek
hat púpos evőkanál daráta tartójába, majd ráöntök a vízforralóból
egy liter forró vizet, és állni hagyom. Nagy ritkán megkavarom.
Szépen feloldódik magától.
Kevesebb kell belőle, mint a folyékony mosószerekből általában. Ki kell tapasztalni.
Fehér ruháknál a dob tetejére szórok egy evőkanálnyi
mosószódát is. Nagyon szépen fehérít, és kiszedi
a foltokat.
Öblítés: nagyon drága a csomagolásmentes boltban kapható csak természetes anyagokból álló öblítő, ezért
ha elfogy, nem fogok már venni. Jó volt, de nem éri meg. Majdnem 1000 forint egy liter. Már megbarátkoztam
a gondolattal, hogy maradok az ecet és víz 1:1 arányú keverékénél.
Mosogatás: mivel nem eszem állati eredetű dolgokat és olajat se használok, ezért hideg vízben, mosogatószer
nélkül mosogatok. Ha mégis használok egy picit, akkor a csomagolásmentes boltban vásárolt csak természetes
anyagokat tartalmazó mosogatószerrel mosogatok. Meg vagyok vele elégedve.
A mosogatáshoz mindig szivacsot használtam, de tavasszal vettem egy kókuszrost "szőrű", cserélhető fejű, komposztálható
fa kefét. Nagyon fura volt először ezzel mosogatni, de ma már megszoktam, és például a robotgép kelyhét, amiben
alul éles kések vannak, és szivaccsal nem férnék hozzá, nagyon klasszul el tudom mosogatni.
Tisztálkodás: továbbra is szappant használok. Bevált a szőlőmagolajos, de a múltkoriban
pont nem volt, ezért olivásat vettem, ami szintén nem szárítja a bőrömet. Ezeket is a csomimentes boltban veszem.
Ősztől tavaszig bevált a szódabikarbóna dezodor helyett, de a hőségben, jó nagy gyaloglás után mit sem ért nálam.
Most srayt használok, de jövő nyárra keresek valami környezetbarát és egészséges megoldást.
Ezt néztem ki a DM-ben, nem értek sajnos az összetevőkhöz, nem tudom, hogy mennyire barátságos. A csomimentesben
lévők jóval drágábbak sajnos.
https://kremmania.hu/kremek/alverde-bio-narancs-es-bio-sheavaj-kremdezodorŐsztől télig elég, ha szódabikarbónával mosom meg a hónaljamat. Úgy szoktam csinálni, hogy bevizezem magam,
majd a szódabikarbónát szétkenem a tenyeremen, és rákenem a hónaljamra. Addig rajta marad, amíg a többi
testrészemet beszappanozom.
A mosogatókefe. Így szoktam lecsepegtetni.