Folyt.köv. a nap folyamán.

Most pedig a NAGY FELFEDEZETTEM egyike következik.Nevetséges dolog,hogy én azt írom a FELFEDEZETTEM.Pedig most ez az igazság-,a MAGAM SZÁMÁRA FELFEDEZETT híres,a színek használata szempontjából is zseniális festő következik..
CSONTVÁRY KOSZTKA TIVADAR
Mint már írtam,nem a saját kútfőből kerül ide a szöveg,hanem sok-sok okos ember írásából ollóztam össze,de ugyanakkor némi kis kutatást/a Neten/magam is hozzátettem.A mostani "mondandómért" hálás vagyok

BÁN BLANKA művészettörténésznek,aki a Nemzeti Galéria képeiből állított össze erről a kiállításról egy videót.A legeslegvégén beteszem a linkjét
A szöveg egy része a videóról való,nem szó szerint!!
A magyar művészet több sehová sem besorolható alkotót adott az utókornak.Ilyen volt Csontváry Kosztka Tivadar,Gulácsy Lajos.
Csontváry legalább olyan izgalmas ember volt,mint a művei.Igazi fehér holló a saját korában.Nem ivott,nem dohányzott és vegetáriánus volt.
1880-ban,az akkor még patikusként dolgozó későbbi festő,hangot hallott,mely szerint ő lesz a világ legnagyobb NAPÚT festője./

kamarosan megmagyarázom!/Nagyobb lesz mint Raffaello, a nagy reneszánsz mester.SORSA ezzel megpecsételődött.Az ELHÍVATÁS után bejárta a fél világot,emelkedett festői témák után kutatva.Még életében legendává formálta ezzel saját személyét.A világ legfenségesebb természeti képződményeit,ember alkotta emlékeit örökítette meg.
Pilinszky írja róla:
-Színei élénkek,de belülről izzanak,a lélek erejéből....-
Csontváry egy maga által kevert /temperához hasonlító/festéket használt.A festék ANILIN alapú volt,ami hosszú távon megtartja a ragyogását.
Mit jelent a NAPÚT festés?Ez egy önmaga által kreált kifejezés,mely arra utal,hogy képein hangsúlyt helyez a napszakok színvilágénak bemutatására.
Arra törekedett,hogy bebizonyítsa,hogy a levegő és a fény sziporkázó játéka a vásznon is tüneményt eredményez.Megtalálta a NAPÚT színeit: a világító sárgát,a lángoló pirosat,a fájdalmas rózsaszínt,a borzongató kéket-írta Székely Gábor a róla írt kötetben.-
-Csontváry festői birodalmában tombol a napfény...-
A magyar Nemzeti Galériában több alkotása megtalálható.Néhány képet bemásolok ide.A kiállításon lévő képről/persze a videómban majd szerepel!!/ pedig írok is.

A TAORMINAI GÖRÖG SZÍNHÁT ROMJAI
Folytatás lejjebb!