Kedves Kata!Semmiképpen a Te, mármint a KATA, meggyőződését kifogásolom,hanem nekem nem sajátom ez a meggyőződés. Az én felfogásom kicsit más.Sem jobb,sem rosszabb.Ezzel most nem bagatellizálom a kérdést.Hadd "elmélkedjek",azaz hangosan gondolkodjak egy picit!
Ha egy másik ember másképp gondolja ,mint én,akkor nyilván való,hogy az ő gondolatának is van létjogosultsága,mert egyenlők vagyunk mi emberek.Jó,de mit csináljak,ha én másképp látom,más szemszögből.Rendben, akkor cseréljünk nézőpontot!Megnézem mi az ő elgondolásában a számomra felfogható.Pld.Igen ,szörnyű lenne,ha elözönlenének a menekülő emberek,akik egy más kultúrát képviselnek.Félnék,hogy a szokásaik nagyon idegenek,félnék,hogy ha sokan lennének fizikai veszélyt is jelentenének számomra.Most a legrosszabb esetet veszem számításba.Nem lenne elég ,hogy az időjárás megváltozása rengeteg alkalmazkodást követelne még tőlünk is,akkor még osztozni kéne egy más kultúrából ideérkezett embertömeggel.és így tovább sorolhatnám a reálisnak tűnő félelmeimet.Viszont---LEHETNÉK ÉN A MENEKÜLŐ EMBER,vagy lehetnék én,akit felbéreltek,hogy a keresztény kultúrába betörjek muszlimként.IGEN,de valóság ez tömegével?Ennyi ember fel lehet bérelni?Látjuk a háborút,az időjárásváltozást,a szörnyű körülményeket,amiben élnek.Jó,de oldja meg a NYUGAT,aki ezt előidézte-mondhatom.Ebben van igazság-GAZDASÁGILAG ám!!!!!a klíma nem a nyugattól függ MÁR,abból mindnyájan "részesülünk".Mi évszázadok óta a nyugathoz próbálunk tartozni,sőt egyáltalán nem önzetlenül/piacok,munkaerő/segítenek is.Nézzük a hanyatló Nyugatot!Persze,a nagyobb szabadságban sok olyan előjön,ami korlátozás nélkül ijesztő.Drog,közbiztonság hiánya, viszont a szabadság miatt ,nincs egészségbiztosítás.Belül a szegények lelkéban sokkal nagyobb félelem lakozhat,hogy mi lesz,ha beteg lesz és nem törődnek vele.Bár erről komolyabban nem tudok,csak a filmekből ismerek valamit. Egy ismerősöm Angliáról viszont csupa jót mesélt,ő nyugdíjasként került ki és rákos lett.minden további nélkül a legjobb ellátásban részesült .Gondolom ez LMBTQ is ijesztő számunkra.Ha a meleg embertársainkat ugyanúgy elfogadjuk mint magunkat,nem kéne felvonulásokat tartani.A nemváltoztatás ,ez az én véleményem,kamasz kor után , egy szakember segítségével miért ne lehetne,ha valaki rászorul.Azt gondolom beszélni kell róla.Minden probléma,akkor nő naggyá és félelmetessé,ha a szőnyeg alá söprik.tartok minden változástól,de a változás jön akár akarom,akár nem.Nagyon nehezen változtatok a helyzetemen,még akkor is,ha már veszélyes,így megértem mások félelmét az idegentől.Pld.az apám már 5 éve maszívan vert,amikor el mertem szökni tőle.Valahogy féltem az új helyzettől,pedig a régi már alig elviselhetóő volt.
És Kata most jön,amiben eltérően gondolkodunk.Az ország vezetőinek,még ha nem angyalok is,nem a nép félelmét kell erősíteni,arra rátenni egy lapáttal és megmentő szerepben tetszelegni,hanem együtt tanakodni velünk,megvitatni a lehetőségeket.Segíteni a félelmek elviselését,megpróbálni lehetőségeket felvázolni,ahol viszonylag közös döntéseket hozva,közösen egy tutajon evezve valahová együtt eljutunk.
Micsoda szöveg az,hogy:
BRÜSSZEL MÁR MEGINT KEZDI??Mit? Hogy osszuk el a menekülteket?...Még ha a nagyok játszmáiban mi csak sakkbábuk is vagyunk vagy lennénk,akkor is a vezetőinknek közös sorsot kell velünk élni.Megmondom őszintén az elején nagyon tetszett Orbán kiállása.Az hogy bármilyen kicsi ország is vagyunk,azért mi is vagyunk valakik.Később egyre jobban kezdett zavarni,hogy bár a lassú és korrupt brüsszeli bürokráciával szemben fellépett,más szerepet szánt magának.Túlnőtt a lehetőségein és főleg elmérte az adottságát. Szememben a bűne az,hogy az országot gyűlölködésbe taszította.Nyilván ,amikor stratégiát választott,ez felet meg legjobban a személyiségének,CSAK KÁROS AZ ORSZÁGNAK.Miért kell minden okos embernek külföldön boldogulni?Hát az ORBÁNOK miatt,akik nem tudnak csak ellenségeskedésben élni.Viszont ,őszintén megmondom,hogy bár óriási haszna is van belőle,minden ember tisztelek egy bizonyos szintig,aki elvállalja egy ország vezetését.Csak sajnos nem tudja felmérni,hogy erkölcsileg ,szellemileg,idegileg bírja-e.Nincsenek ISTENEK a földön,én tudom.Rettenetesen könnyű nekem a karosszékből,a kötényemből kritizálni.Tudom,hogy sakkozni kell a politikában,mert kis ország vagyunk DE akkor jössz TE KATA és azt mondod,hogy csak így vagy csak úgy helyes.Akiket Te hallgatsz,azok azt mondják,hogy csak így vagy úgy helyes?Nincs bonyolult helyzetben a világ?
Tehát Kata,egy másodpercig sem téged Katát kritizállak,csak azt az álláspontot,ami kinyilatkoztat és csak ítélkezik.Ez az én nézőpontom.Szép estét.Paggy