Kedves Zsu! Annyira örülök neki, hogy fáradhatatlanul nézed, viszed és felhasználod
ezeket a kisfilmeket, videókat! Csak páran lehettek, akik éltek a lehetőséggel, de csak
te vagy az, aki rendszeresen beszámol róla, milyen reakciókat váltottak ki a gyerekek
körében, illetve milyen tanulságokat lehetett levonatni velük. De semmi gond, írtam
már neked, ha csak te lennél az egyetlen, aki felhasználja az oktató-nevelő munkája
során, akkor is megérte időt szánni rá. Nálad értő kezekben vannak!Jót nevettem, hogy fenyegetés lett a 2+2=5-ből! De ez is azt mutatja, hogy célba ért
ennek a kis nyolc percesnek az üzenete. Látom magam előtt, ahogy megjelennek a
fegyveres diákok és ráemelik a képzeletbeli fegyvereiket a te renitens tanulódra.
Az ingyen tankönyv mellett ingyen tízórai, gyümölcs, tejtermék, és ebéd is van, amit
a gyerekek nem esznek meg, vagy a falra kennek, vagy elhajigálnak, vagy szétpocsolnak.
De ezt tényleg hagyjuk, mert ha erre gondolok, lilulni kezd a fejem.
Amikor először végignéztem a kisfilmet, az utolsó két mondata miatt dobni akartam.
Nem értettem a lényegét, majd addig forgattam a számban a lány két utolsó mondatát,
az összes többivel és a történésekkel, amíg rá nem jöttem az értelmére. Akkor nagyon
boldog lettem, és abban a pillanatban hozzá is fogtam a fordításhoz. Mikor végeztem,
jött az ellenőrzés. Újra megnéztem a videóval hibák, javítani való után kutatva. Erre
mit látok? Egy újabb dolgot, amit nem értek. A lány kezében ott egy sárga boríték, egy
pont olyan, amilyen az öccse kezében is volt, és a hátán iskolatáska van, ami mondjuk
lehet egyszerű hátizsák is. Mi van? Az előtt pár perccel, mintha le akart volna ugorni a
házuk tetejéről. Ha pénz lenne a borítékban, és ő folytathatná a tanulást, miért akarta
megölni magát? Vagy csak rá akart ijeszteni az apjára, hogy színt valljon? De ki adta
neki a borítékot? Előző este még abban bíztak az öccsével, hogy az apjának lesz pénze
a tandíjra. Egy szóval sem mondta a lány, hogy neki lenne pénze. Szóval nem értem, de
mivel ez kisebb problémának tűnt, mint annak a két fontos mondatnak a nem értése,
ezért szemet hunytam fölötte. De ettől még létezik! Te is észre vetted! Jó lenne tudni!
Egyébként erről a kisfilmről szinte semmit nem találtam a neten. Ha beírom a keresőbe
a címét, akkor kiadja azt a Viki oldalt, ahol én is rátaláltam, és a clermonti nemzetközi
filmfesztivál honlapját, ahol vetítették ezt a filmet. Semmi több!
Nagyon szívesen a feliratot! Remélem a diákok is ráéreznek majd az ízére!