Húúúú!!!! Ez egy brutális katasztrófafilm csodás köntösben. Megmondom őszintén, nem erre számítottam, mivel semmit nem olvastam el róla. Gondoltam, h a reggeli kv-m mellett szépen bóbiskolva nézegetem a táj szépségeit. Hát nem egészen ez történt. Menet közben jegyzeteltem, nehogy elfelejtsem, mit is akarok írni (1 oldal lett
). Megpróbálom összefoglalni, bocsi, ha hosszúra sikeredik a hsz-em.
Ez a film is igazolja, hogy az ember a saját maga ellensége, ahogy a végén is mondja: "a fellendülés csúcspontja a hanyatlás kezdete" , "gátat kell szabni végtelen vágyainknak", ami valljuk be őszintén, nagyon nehéz.
Most már én is hiányolnám pl a netet, pedig milyen jól elvoltam nélküle. De hogy-hogy? Mert, amiről nem tudom, hogy létezik, annak hiánya sem fáj. Ez ilyen egyszerű.
Fentről nézve nem is gondolja az ember, milyen katasztrófa áll a táj szépsége mögött. Hiszen turistaként én is csak azt gondolom, de jó lenne oda elmenni, fotózni, megmászni stb. De amíg én csak eddig jutok, addig mások már továbbgondolták, hogy akkor mutassuk meg másoknak, ahhoz, hogy könnyen, gyorsan ide tudjanak jönni, út, szálloda stb kell. "Ha a profit a tét, kit érdekel a környezet?"
Nem is tudom, melyik volt a legborzalmasabb kép. Talán nem is kell rangsorolni.
A hullámtörők építése, mely eróziót okoz, ez ellen újabb betontömbök lerakása (55,56% ????!!!!), mely miatt nem is lehet már a parton sétálni? Ezért pl haragszom az Emirátusokra is. Csodálatos mesterséges szigeteket hoztak létre a part mentén, befolyásolva az áramlatokat.
A Wanda vízgyűjtő, amely Zöld-tóként szerepel eredetileg, 70%-a már sár, kő. Meg lehet nézni az Aral-tó hova jutott.
A dél-nyugati haltenyésztés vízvezetékeinek tömegén nagyon meglepődtem, nem is gondoltam vna, hogy ezzel jár.
Taoyuannál, ahol a szennyezett és egészséges víz még elkülönül egymástól, nem is gondolná az ember, amikor fentről látja, hogy a sötét és világosabb szín mit jelent.
Mégis a legdurvább az az élettelen folyó volt, mely át is halad a városon Pffffff
"Az ember mindent mag akar hódítani" - mennyire igaz . Mindegy, hogy mekkora veszélyt jelenthet ránk az omlásveszély, nem érdekes, csak elmondhassuk, szép környéken élek. Igen, de meddig?
Kína is végre rájött, hogy ha nem akar megfulladni, muszáj fákat ültetnie. Csakhogy ezek a fák is igazi magasságukat 20 év múlva érik el. Talán Tajvan korábban kap észhez. A fák ugye nem csak oxigént, de árnyékot is adnak a hőségben , jól eső szellőt a kánikulában, gyökereik megfogják a hegyomlást.
A Japánban tanuló fiatalember és a néni, akik nem hajoltak meg a "gépek" előtt, reméljük, nem is kell, nem teszik tönkre őket az óriások.
Az elején azt mondja, hogy a turistáknak szükségük van / volt a hegyi teára. Azért ne kenjünk mindent ránk. Már írtam, amiről nem tudom, hogy létezik, annak hiánya nem fáj.
Tudom, hogy sokan vannak, a hegyvidékes terület miatt, nehéz építkezni, de valahol meg kellene találni a megoldást.
De (kicsit gonosz dolog tudom, hogy vhol örülök neki) a természet megbosszulja magát: Yunlin térségében Tajvan folyamatosan süllyed 7 cm / év, most 2 m-nél tart.
Azt hiszem ez az idézet tökéletes ide:
“Jegyezd vele az égre
Örök tanúságul:
Habár fölül a gálya,
S alul a víznek árja,
Azért a víz az úr!”...
Köszönöm mégegyszer a feliratot.Bocsi, hogy hosszúra sikeredtem, de muszáj volt kiírnom
Most elmegyek csillámpónikat nézni, hogy helyrehozzam a lelkibékémet
(én is gondolkodtam, hogy képeket készítek belőle, de szinte folyamatosan mindent ki lehetne vágni és albumozni
)
Ez most jutott eszembe. Volt egy rajzfilm: Az Albert mondja... a természet jobban tudja magyar–német televíziós rajzfilmsorozat, amiben egy varjú(?) mutatott be dolgokat a gyerekek számára. Nagyon érthetően és már akkor figyelmeztetően '96-ban. Én imádtam felnőttként is nézni. Megrendítő és tanulságos volt