Műfaj: rövidfilm / dráma
Részek száma: 1
Premier: 2012.
Hossza: 18 perc
Ország: Iraki Köztársaság
Nyelv: arab
Két mongol dokumentumfilm, és az orosz Oscar-díjas üvegfestéses technikával készült The Old Man and the Sea (Az öreg halász és a tenger)
című animációs film lefordítása után felmerült az ötlet, hogy a filmek egyes részleteit be lehetne építeni a tanítási órákba.
Egyik társunk Zsu (mikaz), a The Story of The Weeping Camelből vetített is részleteket, színesítve a történelem óráját, míg az Öreg halász
és a tengert ő az egyik etika órán, én pedig osztályfőnöki órán mutattam be a tanítványaimnak.
Pedagógusnapra három olyan új történetet hoztam, amit kifejezetten azért fordítottam le, mert oktatási segédanyagként is tökéletesen megállja
a helyét. Látnia kell diáknak, tanárnak, és mindenkinek, aki felelősen gondolkodik. Rövidek, figyelemfelkeltőek, elgondolkodtatóak, hatással
vannak. Tanítási órákon, versenyeken, jeles napokon kiválóan felhasználhatóak.
A Baghdad Messi c. rövidfilmet középiskolai történelem, esetleg osztályfőnöki órákra ajánlom a terror tanításához.
Történet:
Hamoudi, a 10 éves iraki srác, a barátaival együtt megőrül a fociért, és az argentin focistáért, Messiért. Hamoudinak az egyik lába hiányzik,
ennek ellenére a társai beveszik a focicsapatba, mert cserébe ingyen nézhetik a fiú családjánál a futballmeccseket.
Eljött a várva várt nap, a Bajnokok Ligájának döntője, ahol a srácok kedvence Messi is játszani fog, ám Hamoudiék tévéje elromlik. A fiú
megkéri az apját, hogy menjenek be Bagdadba megjavíttatni. Az apa először nem akar menni, mert robbantások vannak a városban, aztán
mégis beleegyezik, mert tudja, milyen szerepet játszik a készülék a fia életében…
A filmet Iraki Kurdisztánban forgatták, ahol az író-rendező Sahim Omar Kalifa élte a gyermekkorát. Gyerekként a futball iránti szenvedély
segített neki túlélni és elfelejteni a körülötte dúló állandó harcokat. Ezért választotta a film mottójának: „Élj a szenvedélyednek, és felejtsd
el a világot magad körül.”
A Hamoudit alakító Ali al-Zaidawi egy terrortámadás alkalmával veszítette el az egyik lábát.
A rövidfilm facebook oldala szerint 2015. novemberében az Augsburgi Rövidfilm Fesztiválon már az 59. díját seperte be a Baghdad Messi.
A másik két történet:
The Majestic Plastic Bag:
http://forum.ezoritusubs.com/viewtopic.php?f=56&t=93
Two & Two:
http://forum.ezoritusubs.com/posting.php?mode=post&f=54#preview
Fordította: ezoritu
Időzítette, formázta: Kriszti
Videó letöltése: