Műfaj: TEDx előadás
Részek száma: 1
Premier: 2012.
Hossza: 11 perc
Ország: USA
Nyelv: angol
Két mongol dokumentumfilm, és az orosz Oscar-díjas üvegfestéses technikával készült The Old Man and the Sea (Az öreg halász és a tenger)
című animációs film lefordítása után felmerült az ötlet, hogy a filmek egyes részleteit be lehetne építeni a tanítási órákba. Egyik társunk Zsu (mikaz) a The Story of The Weeping Camelből vetített is részleteket, színesítve a történelem óráját. Az Öreg halász és a tengert ő az egyik
etika órán, én pedig osztályfőnöki órán mutattam be a tanítványaimnak.
Azóta még három rövidfilm feliratát készítettem el, és most itt a folytatás.
A „How the Oceans Clean Themselves” c. előadás kapcsolódik az általam már korábban lefordított The Majestic Plastic Bag c. áldokumentumfilmhez. Az abban bemutatott nagy csendes-óceáni szemétsziget olyan nagy ütemben nő, hogy hamarosan az űrből is látható lesz.
Négy évvel ezelőtt az akkor 18 éves holland Boyan Slatnak eszébe jutott egy ötlet, hogyan lehetne kevés pénzből, rövid időn belül úgy megtisztítani az óceánokat, hogy a tenger élőlényei ne sérüljenek, és még profit is keletkezzen.
Az OceanCleanup prototípusát idén nyáron kezdték el tesztelni, és a tervek szerint 2020-ban kezdi el a Csendes-óceán megtisztítását és a szemétszigetek felszámolását.
A ma 22 éves Boyan Slat az OceanCleanup nevű saját cégének elnöke. Munkásságáért legfiatalabb kitüntetettként megkapta az ENSZ „Champion of the Erth , V. Harald norvég királytól pedig a tengeri ágazat „Fiatal vállalkozója” díjat. 2015-ben a Forbes a harminc év alattiak közt beválasztotta az első harminc „globálisan gondolkodó” közé. Az ördög rája alakú OceanCleanup-nak a londoni Design múzeum 2015-ben „Az év dizájnja” címet adományozta, míg a Time magazin a 2015-ös év legjobb találmányának kiáltotta ki.
Ajánlom biológia, osztályfőnöki és etika órákra, versenyek, előadások, bemutatók, jeles napok színesítésére.
A többi oktatási segédanyagként használható film, videó:
Fordította: ezoritu
Videó letöltése: