Műfaj: TEDx előadás
Részek száma: 1
Premier: 2010.
Hossza: 5 perc
Ország: USA
Nyelv: angol
Két mongol dokumentumfilm, és az orosz Oscar-díjas üvegfestéses technikával készült The Old Man and the Sea (Az öreg halász és a tenger) című animációs film lefordítása után felmerült az ötlet, hogy a filmek egyes részleteit be lehetne építeni a tanítási órákba. Egyik társunk Zsu (mikaz) a The Story of The Weeping Camelből vetített is részleteket, színesítve a történelem óráját. Az Öreg halász és a tengert ő az egyik etika órán, én pedig osztályfőnöki órán mutattam be a tanítványaimnak.
Azóta újabb öt rövidfilm feliratát készítettem el, és most itt a folytatás.
Ezúttal a 11 éves amerikai Birke Baehr beszél arról, miként manipulálják reklámjaikkal világszerte az élelmiszergyártók a gyerekeket, így szoktatva rá őket a bizonyítottan egészségtelen ételekre. Azt szeretné, ha minél többen tudnánk, hogyan készül az élelmiszer, honnan származik, és hogy mit tartalmaz. Miért érdemes meghallgatni azt, amit mond? Mert már gyerekként rájött, hogy fenntartható gazdaságra van szüksége a világnak.
2010-ben, az előadás elhangzásakor Birke volt a legfiatalabb TED előadó. Azóta a fenntartható élelmiszertermékek téma nemzetközileg elismert előadója és ifjúsági szószólója. Részt vett számos ökológiai mezőgazdasági szemináriumon, biogazdaságokat látogatott az Egyesült Államokban és Olaszországban is. A pusztító, iparosodott élelmiszerrendszer ellen küzd, a GM-mentes, fenntartható és ökológiai gazdálkodás érdekében. És még mindig csak 17 éves.
Ajánlom biológia, etika és osztályfőnöki órára.
A többi oktatási segédanyagként használható film, videó:
Spoiler: mutasd
Fordította: ezoritu
Videó letöltése:
Spoiler: mutasd