Műfaj: rövidfilm / reklám
Részek száma: 2
Premier: 2014.
Hossza: 2x3-4 perc
Ország: Nagy Britannia
Nyelv: angol
Történet:
Az I. világháborúban, 1914. karácsonyán történt egy emlékezetes esemény. Brit és német katonák 48 órás helyi fegyverszünetet kötöttek,
együtt ünnepeltek, fociztak, és amit tudtak megosztottak egymással.
Az első videó egy karácsonyi reklám, amit 2014-ben korabeli napló és levélrészletek felhasználásával készített a Sainsbury's, Nagy Britannia
második legnagyobb üzletlánca, az esemény 100. évfordulójára.
A második videóban pedig részletesebben beszélnek a karácsonyi tűzszünetről a levelekből, naplókból idézve. A mondatok, amik a videóban
idézőjelben láthatóak, eredetiek.
Nagyon szép, mély emberi érzéseket megmozgató rövidfilm mind a kettő. Nem lehet meghatottság és könnyek nélkül végignézni. És mindez
2x3 percben!
A Sainsbury's nem szent, és nem is angyal, nem is akar annak látszani. Reklámjait a profit érdekében készíti. Itt is piacra dobták azt a csokit,
amit az angol katona becsempész a német kabátzsebébe, de a hasznot, ami csokinként 50 penny volt, a Brit Királyi Hadseregnek ajánlották fel,
aki özvegyeket, hadiárvákat támogatott belőle.
Miközben keresgéltem ebben a témában, rátaláltam a Fegyverszünet karácsonyra c. több ország által koprodukcióban készített filmre, amely
erről az eseményről szól. Nálunk is megjelent DVD-n. Letöltöttem a magyar nyelvű változatot, és feltettem ide, hátha meg szeretnétek nézni:
Jó szórakozást kívánok!
Fordította: ezoritu
Ezen a linken mind a négy adventi ajándék egyszerre elérhető:
Videók letöltése: