HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. augusztus 27. 16:08
Sziasztok Lánykák!
Most úgy döntöttem irom, ami eszembe jut, mert van egy kis időm. Irtam már Nektek azt hiszem, hogy az üzletben többször volt rá példa - amikor bejött anno a fene nagy politizálás és kire szavazzunk után -, hogy már már veszélyes szóváltás keletkezett. Akkor nagyon diplomatikusan kellett fellépnem, nem adva igazat semelyik kedves vendégnek, megtanultam meghallgatni mindenki búját, baját iylen téren és vagy hümmögni, vagy semleges választ adni. Természetesen senki sem vette észre, hogy az ő szájize szerint folyik a beszélgetés. Ezt most csak azért irom, miért is nem folyok bele néha a beszélgetésbe, csak olvaslak benneteket.
Előzmény a gimi volt, amikor még régész akartam lenni…. Ezt megtudva a szeretett történelem tanárom, akinél az óra eleje mindig politikával telt – kikérdezte a napi politikát -, zsenit akart belőlem ilyen téren faragni. Na itt utáltam meg az egészet.
Itthon a férjem a nagy politikus. Volt, hogy ebédnél kitettem a perselyt, hogy egy ezrest tesz bele az, aki nem tartja a száját és Orbánozik, Gyurcsányozik, neadj isten Sorosozik, vagy genderezik.
Emiatt siklok át az egészen. Véleményem megvan, nem dugom a fejem a homokba, de a sok – lassan mondhatjuk- őrült, aki a saját malmára hajtja a vizet, már kezd az agyamra menni. A politika nagyon összetett dolog, nem is fárasztom magam vele, mivel nem mélyedek el benne kellőképpen minden oldalt figyelembevéve. Sajnos aki a tűz közelébe kerül, annak legtöbbje elfelejti honnan jött.
Sokáig hallgattuk itthon Sorost, aztán a genderezést, meg a nemváltást, a férfi férfit, nő nőt szeret. Mondjuk az utóbbit a drága férjem nem hozta fel.
Mit szoktak néha mondani? A világ megérett a pusztulásra. Hát komolyan, lassan mindenki megbolondul? Vannak égetőbb problémák, amik fontosabbak lennének, hogy az emberiség nagyon sokáig élhessen ezen a bolygón. Komolyan mondom, nem is értem az UFÓkat miért nem emlitik mostanában .
Természeti katasztrófák, háborúk, aztán nevezzük szépen és finoman népvándorlásnak ami mostanában zajlik, betegségek. Nem elég gond van amit a nagyhatalmaknak összeülve meg kellene oldani? Nem. Mindenki sütögeti a saját kis pecsenyéjét, mutogatnak a másikra. Igaz, az ő életükben még minden élhetőség remélhetőleg marad úgy, ahogy van, aki a tejfölös bödön mellett volt és megszedte magát, azt mit érdekli az a sok ember, aki nélkülözik.
A nagy ellentmondás: Megyünk a világűrt meghóditani, felfedezni a Marsot – amiről imádom nézni a tudósitásokat-, és ott vannak az őserdők, talán felfedezetlen népcsoportokkal, kannibálokkal. Vagy még mindig felfedezetlen fajokkal az őserdőkben, amik lehet nem is sokáig maradnak fenn a nagy terjeszkedések miatt.
Mindjárt elműlik az ember minden baja, ha ezekbe belegondol.
Nagyon örülök, hogy a fiam már 30 éves és nem most jár iskolába, ahol azon kellene aggódnom felvegye-e az oltást, vagy ne, milyen ismereteket – téves, vagy nem- kap a mostani férfi és női megitélésről, vagy éppen nem tud gyerek lenni, mert ha bekerül a taposómalomba, hogy minél jobb eredményt érjen el különböző nagy nevű iskolákban, akkor lassan már nincs menekvés, hozza a többit is maga után a következővel.
Közben Ramos úgy horkol a szobában, hogy reng a fal.
A tüzijátékról: Nem szeretem, sőt mondhatom nagyon nem szeretem. Legfőbb oka a felesleges pénzkidobás. Nem az a bajom, hogy van. Legyen, volt régen is. De a nagyvárosokban, és nem minden nagyobb rendezvényen. Vagy milliomosék szülinapján, diplomaosztóján….
Most, hogy a nagy pandémia tart úgy gondolom ezt a pénzt, amit erre kidobtak, legalább a felét lehetett volna másra forditani. Érdekes módon voltak városok, ahol ezt megtették. Persze elfogadom – az én családomban is van- azt aki szereti. De mikor már az ablak is beleremeg nálunk, mint a mostanin, és az a kutya, aki eddig rá se retyetyézett, most meg jön be és bújik a szokott biztonságos helyre, akkor kinyilik a bicska a zsebembe. Itt most nem is emlitem azt a szennyező anyag mennyiséget, ami ilyenkor a légkörbe kerül. – ez is volt régen persze, úgyhogy hagyom a témát-
Az a sok állat amelyik ilyenkor kiszabadul és elveszik, na azok biztos megköszönik az égiháborút. Itt is perzse lehet beszélni a felelős és felelőtlen állattartásról, mint szilveszterkor.
Nálunk még a Halfesztivál ilyen, aztán a Szabadtéri játékok…. Még jó, hogy most a SZIN-en nincs tüzijáték. Lehet előre örülök neki…
Azt is meg lehet rendezni, boldog boldogtalan tolong egymás nyakába a fesztiválon, de bezzeg a Halfesztivált már nem rendezik meg a szigoritott intézkedések miatt. Na ez megint bicskanyitogató volt és el is eresztettem itthon egy szép magyar kifejezést. Lehet önös érdek miatt, mivel tavaly voltunk először a Konfúciusz Intézet standján, ahol a kinaiak főzték a saját halászlevüket. Hááát, isteni volt.
Melegek, nem melegek: A házban ahol laktunk volt mindkét páros. Férfi is és női is. Elvoltak, mi is. Tudtuk, tiszteletben tartottuk, csendben voltunk ezzel kapcsolatban, mindenki megtartotta a véleméynét, nem zavartuk egymás köreit. Tőlem mindenki azt csinál, amit akar, míg nem gusztustalankodik, mert azért csak nem ez az elfogadott.
Egyszer az egyik nagyon kedves férfi vendégem jött, hogy az ősz szakálát be akarja festetni feketére. Nem birtam lebeszélni róla, csak úgy, hogy azt modntam, úgy fogsz kinézni, mint aki a pasikat szereti. Jó, lehet az én hibám szeretem az őszülő pasikat. Na ennyiben is maradtunk. Aztán jött a munkatársa, aki nagyon régi vendégem és mesélem neki. Azt mondja: Ágica, ráhibáztál. Na ott tudtam meg,hogy a srác a pasikat szereti. Égtem, mint a rongy.
Egy nagyon sokoldalú, művelt, értelmes srácról van szó, aki szerintem tudomást szerzett arról, hogy számomra is kiderült és legközelebb már a barátjával jött. Hát magamban csak annyit modntam kár értük.
Már nem vendégem, mert levágja otthon géppel, de az utcán megállunk beszélgetni, vagy néha a facebookon is ugyanezt tesszük. Lehet normálisan is megélni ezeket a dolgokat.
De a felvonulás! Na attól a hideg is kiráz. Szivárványos zászló? Minek kell a népet megosztani megint ezzel?
A fiamnak a gimiben is volt két srác és egy csaj is aki a másik nemet szerette. Az egyik amerikából jött haza úgy lett osztálytárs. Többször hivta Zoltán futni. Persze az én fiam mindent utoljára tud meg. Kérdezte, hogy anya mit csináljak, ha elhiv. Mondtam neki, amig nem közelit hozzád, addig gond nincs, normál haver. Ha meg igen, elmondod neki, hogy te nem az ilyen kapcsolatokat szereted. Ennyi. Persze az apja ki volt akadva, de leállitottuk.
Kina terjeszkedése: Fog! És az országok, nemzetek szivni fognak, mint a torkos borz. Ezt most nagyon csúnyán irtam le, de mi erről sokat szoktunk beszélgetni. Nem ismerik a gondolkodásukat, kapcsolatteremtési módszereiket pl. üzleti, politikai téren. Csendben és szépen terjeszkedik.
Afganisztán: borzalom ami ott van. Most néztem meg a magyar katonák kimenekitése , a velük kapcsolatban lévő más nemzetiségűek, valamint az afgánok hazahozatala után készitett közvetitést. Persze voltak dolgok amiről sejtelmesen beszéltek, mert nem lehetett, de épp ésszel mi el sem tudjuk képzelni mi lehet ott, vagy mi fog ott lenni ezután.
A nők jogai azon a vidéken és keletebbre sosem voltak olyanok, mint nálunk. Bőven elég volt ifikoromban hallanom erről, vagyis olvasnom a „ Lányom nélkül soha” c. könyvet. De ha visszamegyünk a középkorba, azért itt sem lehetett gyöngyélete a nőknek. Aztán a mai nap is vannak még akik keverik házassággal a kúltúrákat és meglepődnek, meg ha szerencséjük van elválnak. Nekem is volt ismerősöm, akinek afrikai volt a férje. Ki is ment a gyerekekkel a férjével a kinti szülőkhöz. Örült, mikor viszsa tudott jönni.
Persze, itt is vannak kivételek.
……………………………………..
Itt értem végére, ezek csak úgy kavarogtak a fejemben, gyors leirtam, de a véleményeim persze nem mindig finomak, van mikor szaftosan kelek vitába itthon a párommal, ha nem akarja abbahagyni a hülyeségeket és mondja, mondja, mert neki meggyőződése, hogy mindenkinek tudnia kell mi megy a tv-ben..