Van képem hozzá

Rita
Adminisztrátor

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. április 23. 18:19

Kata fotói:

Nincs csúnya virág, az ezekből a fotókból is látszik. Gyönyörűek! Ebben a sorozatban a kedvencem az első és a második fotó.
A gyöngyvirágnak és az orgonának érzem az illatát. Az orgonáról mindig a ballagás jut eszembe. Pár nap és itt van az is, utána
meg az érettségi.
A harmadik képen lévő dupla szirmú sárga tulipán már halódik, de még így is megejtően szép.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. április 25. 20:52

Sziasztok Lányok! Remélem mindenki jól van. A gyerekek között járvány van, ami agyhártyagyulladással jár. Az ismerősöm mondta, hogy 3 gyerek már meghalt.
Pedig oltással megoldható, igaz a 3 százezer Ft kerekítve, mert ez nem tartozik az ingyenesek közé.
Csecsemő, 7 és 1o éves gyerekek estek ennek áldozatul Marcaliban, vagy hol.

Felnöttet már nem lehet ezzel oltani mert hatástalan.
Olyan szépek lettek a képek, köszönöm hogy kitetted őket.Most az idő nemigen kedvezett a sétának, de nem az eső hanem a szél volt annyira erős hogy nem vállaltam be a lemenetelt.

De igyekezni fogunk minél többet lemenni, s nem a vásárlás miatt. Mindenkinek szép estét és hétvégét, már ha lehet ilyet
mondani egy pápai temetés kapcsán.

Jó éjszakát! :x :ymhug: :-bd :flower1: :littlehearth:
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2025. április 26. 18:21

Sziasztok. Jó régen jártam itt. Most, ha válaszolni akarnék, minden témára még egyszer kellene olvasnom. Most nem teszem.
Elég lesz dicsérnem Lilykét, és az ő fényképező nagyiját, valamint Katát a szépséges fotókért, a színek csodásak. Amit felteszel a FB-ra azt ott megnézem.Remélem semmi bajotok nem lesz a járvány miatt, nem is jártok olyan h elyen, ahol összeszedhetnétek, vagy nem is tudom hogyan terjed. Én ezen a száj és körömfájáson is nagyon csodálkozom, persze minek, ugyanaz, mint a covid. Mesterséges.

Legutóbb Paggy képeit is láttam, elnevettem magam az Éva kosztümön. Ne félj, ha valaki látott és tovább nézett, biztos jó napja volt. Mi van a kerteddel? Segítenek-e neked a lakók, feltámadt-e valakiben a kötelességtudat a ház körüli rendteremtésben? Nem hiszem, hogy az emberek változnak.

Mostanában kerteztem, felástam végre a kertet, egypár virágot áttelepítettem, mert már nem tudtam kiszedni belőle a füvet, ami annyira ragaszkodik a helyéhez.hagymát dugtam, vetettem sárga és fehér répát, amiből még semmit sem látok, igaz nagy szárazság volt, de mostanában kis permetezést kapunk, főleg akkor, ha én valahova készülök.Füge szépen hozott már nőnek a "csecsemők". Meghagytam egy csomó ágat, mert tavaly nem számoltam, hogy az első termések a megmaradt metszetlen ágakon jönnek. Talán nem vagy el.

Hozok pár képet, ha fel tudom tenni.

Kép
Kép
Kép
Kép
[url=https://postimg.cc/CB82zSzq]Kép
[url=https://postimg.cc/CB82zSzq]Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. április 27. 20:43

sziasztok Lányok,! De örülök Ildikó, hogy sikerült bejelentkezned, gyönyörűek a képek a virágok és a tájkép!
Mindig mikor nézem az időképet és látom arrafelé igencsak megy a csihipuhi, hogy remélem nem megy semmi tönkre.
Szerintem most azok járnak jól akik egy kicsit késleltették az ültetést!

El is felejtettem a tegnapi egy két képet kitenni a facéra, na gyorsan kirakom.. ugyanis lementünk egy mini sétára, de nagyon megszívtam, mert Samu visszafelé már nem bírta, s igencsak fáj a derakam meg a hátam a tartásától.
Azért lassacskán hazaértünk.--
Jó éjszakát mindenkinek! :x :ymhug: :-bd :littlehearth: i-)
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2025. április 27. 23:44

Drága Katám, az jutott eszembe jó lenne Samunak egy tolókocsi. Azt akkor használni, amikor már nagyon elfáradt előtte talán lehetne egy kapaszkodó. Nem tudom, hogy lehet hozzájutni, esetleg valamilyen egyesület segíthetne a beszerzésben. Mondjuk azt sem egyszerű tolni, de könnyebb lenne mint a támogatás.
Puszi.
Át kellett jönnöm a mozillába, talán itt sikerül elküldenem a gondolatot.
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. április 28. 9:50

Köszönöm Ildikó a tippet, gondoltam rá én is, de mindenekelőtt ki kell deríteni mi okozza ezt az állapotot, mert annyira nem normális.
Szép napot mindenkinek! :x :ymhug: :-bd :flower1: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. április 28. 16:26

Sziasztok!

Kata, leszedtem a fotóidat, azonnal hozom őket.

Nem is hallottam erről az agyhártyagyulladás járványról. Pedig amikor bejön a jó idő ezek a hülye járványok átmenetileg
el szoktak tűnni.

Nálunk beharangozták múlt héten a nagy vihart, de csak messziről lehetett látni villámlást, a dörgés hangja már el se ért
hozzánk. Nagy szél volt ugyan, de egy csepp eső sem esett.

Csatlakozom Ildikóhoz. Tényleg nem rossz ötlet a kerekesszék.

Spoiler: mutasd
Néztem a Jófogáson, 25-45 ezerért már lehet összecsukhatót kapni.

Ildikó, a kis kertecskédről jut eszembe, hogy a lányom milyen boldog a sajátjától, hogy végre ültethet és vegyszermentes
növények is kerülhetnek az asztalukra. Igaz, csak virágládákba, virágcserepekbe, textilszerű ültető zsákokba tud ültetni,
de nagyon szépen nő minden neki. Már eszik a tépősalátát, hónaposretket, spenótot, újhagymát, fokhagymát. De még a
vejem milyen nagy rajonjóga lett a kiskertnek, pedig pesszimista volt. Úgy gondolta, hogy képtelenség, hogy legyen valami
az elültetett magokból. Gyerekkorában a kertjükben nem volt más csak fű meg egy-két díszbokor, soha nem látta, hogy
hogy néznek ki a zöldségek teljes növényként. Mikor megismerkedtek Zsuzsival már én sem kertészkedtem, nem volt kinek.
Nálam se láthatott zöldségnövényeket. Most azzal kezdi a napot, hogy végig szemlézi a ültetőzsákokat. :)) Lilyke minden
folyamatba be van vonva, ő is nagyon lelkes, ráragasztották a felnőttek.

Kerestem egy füge metszésével kapcsolatos rövid videót. Egy fiatal és egy idős bokor metszését mutatja be. Még számomra
is, aki soha nem metszettem pofon egyszerűnek tűnik. Be merném vállalni. :D Közben eszembe jutott egy fotód, amin egy
tepsi sütőben sült füge volt. Olyan guszta volt!

A festményedről azonnal az jutott eszembe, hogy nekem eszembe se jutna kék, sárga, rózsaszín, türkiz színeket használni
a földút festéséhez, de milyen jó, hogy te megtetted. Ezért vagy te az amatőr festő, nem pedig én. Nekem csak ahhoz lenne
fantáziám, hogy a fekete, a barna, a szürke és legfeljebb a fehér színekbe mártsam az ecsetemet. Már írtam párszor, hogy
nagyon kedvelem, ahogy a színekkel bánsz.

A sárga boglárka (remélem eltaláltam) nagyon cuki. Kaptad valakitől, vagy meglepted magad vele?

Amikor te fotózol piros virágú gesztenyét, utána én is szoktam találkozni vele, de nem itt Miskolcon, hanem Angliában.
A múltkor tettem be képeket a Walton Gardenről, na ott több is van, ott szoktam fotózni őket.

Ez minek a virágzata? Nem tudok rájönni.

Kép

Ez a nagyobbik része az "ültetvény"-nek. A ház falának tövében vannak a málnák, feketeribizlik és áfonyák. Látszik, hogy
az előző tulajdonos lebetonozta, és kaviccsal szórta fel a kertet. A kép jobb oldalán látható zöld terület is csak műfű.

Kép

Kép

Kép

Kép

Lilyke segít összekeverni a földet komposzttal. :)

Kép

Virággal a hajban, nyári egyenruhában. Az iskola színe a zöld, a nyári ruha a lányoknál zöld-fehér kockás vékony anyagú
ruha, illetve rövidnadrág. A fiúknak szürke a rövidnadrágjuk.

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. április 28. 16:36

Kata fotói:

Mondod, hogy nem voltatok lent sokáig, mégis milyen sok képet sikerült csinálnod. :D

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2025. április 28. 22:03

Jó estét.
Kata képei nagyon szépek. Remélem a járvány nem ér el benneteket. Mostanság állandóan járványoznak, már nagyon utálom. /bocs/
El vagyok ámulva Rita a leányodék kertjén. Ez nekem nagyon tetszik, nekem is elég volna egy ilyen, és ha nem a földön lenne, talán a csigák sem támadnák fel. Lányomnak van magas ágyása, és még ott is volt csiga, lehet a földben telelt át.
A gyönyörű boglárkát Beáta napra vettem a lányomnak. Ő a sárgákat szereti. elég sokáig szép volt, de aztán visszafelé fejlődött, így kiültettem, elsárgult mindene, de most mintha kicsit erőt vett volna magán. Nemrég kaptam májvirágot, sajna csak jövőre fog nekem nyílni, de az eredeti olyan mint egy ékszer, majd jövőre megnézem. /remélem/.
Az a fehér-rózsaszínes kis rózsácskás egy fa virága, messziről nem is látszik rózsásnak, csak így közelről tömve van virággal, kíváncsi leszek milyen lesz utána, ha már nem lesz virágos. Nekem kis virágaim vannak ládában, szépen, lassan fejlődnek. Szárazság van, ma sokat dolgoztam a kerttel. Van olyan komposzt szerű földem /na mondjuk talán 5o %-os/ azt hordtam le az előkertbe és egy kosárba ültettem el, mert az a biztosabb, nem kellett áskálódnom, kardvirág, v. gladiólusz került bele. Majd meglátjuk mi lesz belőle.
Holnap hegyre mennék, fenyőrügyet szednék, remélem lesz a fán. Oly régen csináltam belőle szirupot, olyan mint az erigon. A gyermekláncfűből készített szirupot minden nap iszom, és az almaecetet is így együtt. Egyik édesíti a teámat, a másik mint citromféle savanyítja, szeretem az ízét, a teáét nem is érzem, igaz olyan rossz teák vannak, még a drágábbnak sincs semmi íze.
Festés: színek. Vasárnap kísérleteztem, fehér festékkel bekentem a leveleket, és kartonra nyomtam. Volt egy fekete fehér, és fekete, fehér sárga, barna piros és zöldes sárga. A fehéret kipöttyöztem fehérrel /körömpöttyöző "ecset/ addig csináltam, míg végül ronda lett, a baj, hogy rosszul csináltam, de ma már nem volt kedvem játszani vele, és valamikor dolgoznom is kell.
Szeretek belevinni színt, bár van pár monokróm képem is. Most szeretnék egy felhőképet, már sokat fényképeztem, és nálatok /Rita és Kata/ sokfélét láttam. Na betelt a lap.
Ági és Paggy rátok is sokat gondolok, és azokra is akik valaha pár sort írtak Jó éjszakát.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. április 29. 17:35

Sziasztok!

Gyorsan beteszem ezt a linket Katának. Most talált rám a yt-on. Egyszerű, gyors és nagyon finomnak tűnő
kenyérrecept.

https://www.youtube.com/shorts/YESGfYXDQUc

Ildikó, sajnos a saláta között máris felütötte a fejét a csiga. Tegnap fedezte fel Zsuzsi, ezt a képet küldte.

Kép

Lehet, hogy ez csak egy sima meztelencsiga, ami mindig ott van a salátalevelek között, de az is lehet, hogy egy fejlődésben lévő
fékezhetetlen étvágyú spanyol csiga. Ezt akartam kikutatni, amikor erre a cikkre bukkantam. Szerintem elég hasznos. A lányomnak
is elküldtem.

https://www.agroinform.hu/hazikert/szeretned-ha-a-meztelencsiga-elhuzna-a-csikot-a-kertedbol-itt-a-megoldas-64762-001

Megkérdeztem a mesterséges intelligenciát is, hogy tud-e javasolni olyan megoldásokat, amik nem mérgezik a talajt - nyilván a csigákat
se.

Ezt a kérdést tettem fel:

"Tudsz olyan szerves vagy szervetlen védekező módszerről, eszközről, mechanikus akadályról, bármiről, ami nem mérgező, és meg
tudja akadályozni, hogy a spanyol csigák felmásszanak a magaságyások oldalán?"

Ezt válaszolta:

"Persze, van néhány nem mérgező módszer és eszköz, amellyel megakadályozhatod a spanyol csigák felmászását a magas ágyások
oldalán:

Mechanikai akadályok:

Rézszalag: A réz reakcióba lép a csigák nyálkájával, kellemetlen érzést okozva nekik, így elkerülik az érintkezést. Ragaszd a rézszalagot
a magas ágyás oldalának tetejérezen másznak át éles vagy érdes anyagokon. Készíthetsz akadályt zúzott tojáshéjból, fűrészporból, homokból
vagy tengeri algából a magas ágyás körül. Ezeket időnként pótolni kell.

Csiga kerítés: Speciális, hajlított peremű műanyag vagy fém kerítéseket lehet kapni, amelyeket a magas ágyás köré helyezve a csigák nem
tudnak átmászni.

Diatomitföld (kovaföld): Ez egy természetes anyag, mikroszkopikus éles szilánkokkal. A csigák testére kerülve kiszárítja őket. Szórd a magas
ágyás köré, de eső után pótolni kell.

Gyapjúpellet: A gyapjúszálak kellemetlenek a csigák számára, így akadályként szolgálhatnak a növények körül.

Szerves védekezés:

Bizonyos növények ültetése: Vannak olyan növények, amelyek illata vagy textúrája taszítja a csigákat, például a levendula, a rozmaring,
a zsálya, a kakukkfű, a körömvirág és a begónia. Ültetheted ezeket a magas ágyás köré vagy közé.

Természetes ellenségek: A madarak, a sünök, a békák és a futóbogarak mind előszeretettel fogyasztják a csigákat. Próbáld meg vonzani
őket a kertedbe.

Egyéb módszerek:

Kávézacc: A kávézaccot a növények köré szórva elriaszthatod a csigákat.
Infravörös fény: Egyes kutatások szerint a gyenge vörös vagy infravörös fény zavarhatja a csigák mozgását.

Fontos megjegyezni, hogy a leghatékonyabb védekezés gyakran a különböző módszerek kombinációja. Rendszeresen ellenőrizd a magas
ágyásokat és távolítsd el a kézzel összeszedett csigákat is.

A májvirág ismerősen csengett, de nem volt előttem, hogy hogy néz ki. Megnéztem. Nagyon cukker, szép kis virág. Tényleg egy kis
ékszer.

A boglárka biztosan megmarad a kertben. Jól tetted, hogy kiültetted.

Lesz fenyőrügy. Kata fotóján is látszottak az új hajtások, nálunk is ugyanígy néznek ki a fenyők. Váljék egészségedre!

A felhőképre nagyon kíváncsi leszek. Bár a valóságban nagyon szeretem a felhőket nézni és fotózni is, de nem emlékszem rá, hogy
egyszer is megragadta volna a figyelmemet festményeken.

Még annyit, hogy ültetőzsákokat nálunk is lehet kapni. Azt nem tudom mennyibe kerül.

Paggy és Ági hiányzik, kíváncsi vagyok mi van velük. Biztosan jönnek majd. Nekem sincs mindig egyforma kedvem írni, képeket
kitenni, bár most határozottan örömömet lelem benne. Szívesen jövök gyakrabban.

Délelőtti mászkálásom során találkoztam bolondballagókkal. Vidámak, bolondoznak, énekelnek, zenélnek, közben kalapoznak.
A bankettjükre gyűjtenek pénzt.

Kép

Kép

Kép

Ha már csigáról volt szó, hadd mutassak egy formás példányt a "házas" fajtából.

Kép

Ez a rózsabogár meg eszét vesztve fürdőzött a virágporban. Forgott jobbra balra, eltűnt majd felbukkant a virágtengerben. Nem
érdekelte az se, hogy nagyon közel tartottam hozzá a telefont (makró módban fotóztam).

Kép

Kép

Ennek a rovarnak utána kellett néznem. Szőnyegbogár a neve. A lakásokba bekerülve a lárváik megrágják a textíliákat, bőröket,
megcsipkedik az embereket. Nagyon el tudnak szaporodni, nem könnyű megszabadulni tőlük. Remélem soha nem találkozom vele
idebent. 8-| :ympray:

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. április 29. 21:02

Sziasztok Lányok !
Mindent megnéztem és elolvastam.. jó volt a kenyérlink is. Sajnos a sütőmet én is azzal tettem tönkre, hogy 230 fokon akartam valamit sütni.. valamelyik kenyérváltozatot.
Mindegy majd ez is meg fog oldódni!
Lilyke milyen aranyos a képeken, látszik nagyon élvezi a szabadlevegős tevékenységeket.
brrrr. csigák.. volt egy házaspár ismerősöm, sajnos már nincsenek az élők között, akik imádtak csigát szedni, rengeteg pénz tudtak vele keresni.

Még nem ettem csigát, de azt hiszem nem tudnék olyan éhes lenni hogy megegyem. a Rák az más. Meg a kagyló...
De inkább maradok a finom magyar ételeknél. :))

Még csak 9 óra, de legalább olyan álmosnak érzem magam mintha máris éjfél lenne. Most megyek is, mert már filmezni sincs erőm. Bekapom saját magamat.
Aranyosak voltak a kis ballagós pillanatképek is.
Jó éjszakát... :x :movingflower: :flower1: :littlehearth:
a cickány is tönkretesz mindent-
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. április 30. 17:01

Sziasztok!

Kata, sajnálom nagyon, hogy tönkrement a sütőd. Teljesen használhatatlan? Eddig én voltam rossz sütővel, most meg te.
Ezt az utolsó pár évet leszámítva mindig jó sütőim voltak, és szükség is volt rá, hiszen nagycsalád voltunk. Annyira örülök,
hogy újra sütögethetek. Kívánom neked is, hogy gyorsan oldódjon meg a problémád. Te jóval többet szoktál sütni, mint én.

Igen, Lilyke élvezi nagyon a kertet. Vettek neki kinti játékokat szülinapjára. Ez egy állítható magasságú korlát. Ha magasabbra
állítják gyűrűt is lehet rá tenni. Ha lentebb teszik, át is lehet forogni rajta. Nagyon könnyen összecsukható. A garázsban
tartják, csak akkor hozzák ki, ha Lilyke játszani akar rajta. Hintát is vettek, de azt még le kell betonozni, arról nincs képem.

Kép

Én se tudnám megkóstolni a csigát, de a kagylót se. A rákot lehet, hogy megpróbáltam volna, de nem volt rá alkalmam,
amíg húsevő voltam.

Ildikó, végül ilyen rézhálót rendeltek a lányomék a csiga ellen. Ha a kis képeket megnézed, láthatod, hogy a milyen módokon
lehet a földre vagy az ültetőzsákra helyezni.

https://www.emag.hu/tasypins-csiga-elleni-rezhalo-ketretegu-rugalmas-12-7cmx6m-tw-0618/pd/DSHZ3SYBM/

Virágzik az áfonya, a málna és a feketeribizli is. Mindegyiket föld nélkül árulták, a lányom ültette be cserépbe őket, még
február végén.

Csak az áfonyáról van képem:

Kép

Ez a fa ki fog fordulni a földből a legközelebbi vihar során. Ennyire nem volt meghajolva, mikor legutóbb láttam. Ma fotóztam.

Kép

A munkahelye által szervezett vacsorán vett részt a lányom és a kollégái egy manchesteri szórakozóhelyen. Lefotózta az
egyik női vécét. A helyiségben a színes csíkok folyamatosan változtatták a színüket, a jó hangos zene ritmusára (videót
is csinált róla onnan tudom) és ami a legkülönlegesebb, hogy mindegyik helyiségben két vécécsésze volt. :-o A hölgyeket
ez nem nagyon izgatta, kettesével mentek pisilni... :-o :-? ;)) :-??

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. május 1. 16:46

Sziasztok! Itt gyönyörű idő van, de nem mentünk le.
Nagyon tetszik a tornász korlát. Mielőtt beteszik a lányodék a fa vagy bármilyen anyagból a betonba majd a tartót, mindenképp le kell kezelni hogy se a korhadás se a rozsda ne tudjon majd támadni. Éppen angliában volt egy gyerekhinta baleset, ami kifordult a helyéből és rádölt egy kisgyerekre...

Közben barátnőm éppen telefonált, kérdezte hogy vagyunk, holnap hoz kenyeret meg tojást.
Az a görbe fa se mindennapi látvány... nem is értem miért nem csináltak neki ellenhúzással rögzítést.
De lehet hogy már késő- erről jut eszembe gyerekkori barackfánk volt így meghajolva, pontosabban két ága úgy nött hogy tulajdonképpen egy pad lett belőle... de ontotta magából így is a barackot.

Samu jött hozzám, megigértem hogy borotválkozunk! sziasztok, legyen mindenkinek szép hétvégéje! :x :D :ymhug: :-bd :flower1: :littlehearth:
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2025. május 4. 21:52

Sziasztok. Kata, remélem sikerült Samunak a szépítkezés és az ünnepek problémamentesen teltek.
Nekem kivételesen kirándulós napjaim voltak. Csütörtökön a Z.egerszegi azáleásban voltunk volt munkatársammal, szombaton Keszthelyen a Festetics kastélyban. Egy nap kihagyással, kellett pihenőnap, mert azért még nem vagyok annyira fitt, fáradékony vagyok.
Gyönyörű virágokat láttam, fotóztam.
Kép

Kép

Kép
Képimage to url
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » Tegnap, 18:09

Sziasztok! Holnap jövök.
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » Tegnap, 19:12

Sziasztok
várunk holnap Rita.

Drága Paggy boldog névnapot, jó egészséget kívánok. Puszi. :littlehearth:
Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » Ma, 9:45

Sziasztok! gyönyörűek a virágok!
Túl vagyunk a bizottsági vizsgálaton., véglegesen megkapta az árvaellátást. S nem kell mégegyszer menni semmi miatt!

:ympeace: :x :ymhug: :-bd :flower1:
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » Ma, 9:48

Én is Boldog névnapot kívánok Paggynak!
Kép
Kép

Vissza: “Társalgó”